Sosyal Medya

Güncel

HDP’liler başka yol mu bıraktı?

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la, dün bakanlıktaki makamında, Vatan Gazetesi Temsilcisi Murat Çelik’le birlikte sohbet olanağı bulduk. Işık, HDP’li yöneticilerin tutuklanması, sınıra askeri yığınak, TSK’daki son durum, Irak ve Suriye’de devam eden operasyonlar ve Meclis darbe komisyonuna bilgi veren komutanların sözlerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.



HDP’li vekiller davet edildiklerinde ifadeye gitmiÅŸ olsalardı haklarında gözaltı iÅŸlemlerinin yapılmayacağını belirten Bakan Işık, “Kimse Türkiye’de yargıdan muaf deÄŸil. Bu konuda yargının epey sabırlı davrandığını da gördük” dedi...


Işık’ın açıklamaları özetle şöyle:
HDP ÇIKMAZI TERCÄ°H ETTÄ°: Sonuçta hukukun, yargının yaptığı bir iÅŸlem, keÅŸke davet edildiklerinde gidip ifade verselerdi, böyle bir gözaltına alınma olmasaydı. Sonuçta bir yargı faaliyeti. Kimse Türkiye’de yargıdan muaf deÄŸil. Ä°fade verseler böyle bir tablo ortaya çıkmayacaktı. bu konuda yargının epey sabırlı davrandığını da gördük. (Çözüm sürecini kastederek) Bazı ÅŸeyleri yanlış yorumladığınızda, gittiÄŸiniz yer de çıkmaz sokak oluyor. Ä°ki yol var, birisi sizin için belki daha lüks ama çıkmaz sokak. Ä°kincisi belki biraz daha meÅŸakkatli ama sonunda aydınlık var. HDP, o çıkmaz sokağı tercih etti. 
HDP, Türkiye’de devlete, hükümete aÄŸzına gelen her ÅŸeyi söyleyebiliyor ama PKK’ya aÄŸzını açıp bir tek kelime söyleyemiyor. Canlı bomba eylemi oluyor, askerimiz ÅŸehit ediliyor, onlar hükümeti suçluyor. Hiçbir demokrasi terör örgütü sözcülüğüne rıza göstermez. Sabrın da bir sonu var. Demokratik kanalları deÄŸerlendirmek yerine, bu kanalları terör örgütünün güç kazanması için deÄŸerlendirmeye baÅŸlarsanız buna hiçbir demokratik ülke sessiz kalmaz. Siz teröristin cenazesine gidiyor, ÅŸiddeti öven sözleri söylüyorsunuz, canlı bombanın cenazesine gidiyorsunuz. Demokrasinin kırmızı çizgisi, terör ve ÅŸiddetin övülmesidir. Bu kırmızı çizgiyi aÅŸan biri varsa, genel baÅŸkanmış, ÅŸuymuÅŸ, buymuÅŸ, hayır. Türkiye, hakikaten sabırlı davrandı. Dokunulmazlıklar kaldırıldıktan sonra epey çaÄŸrı yapıldı. Sonuçta yaptıkları Türkiye’nin anayasasına, yasalarına açıkça aykırı iÅŸler. Ben bunu yapacağım, dokunulmazlıklar kalkacak, ifadeye çaÄŸrılacağım, seni tanımıyorum diyeceÄŸim, gözaltına alınınca Türkiye’de siyasetçiler gözaltına alınıyor. BaÅŸka bir yol mu bıraktınız?
SINIRDA HAZIR BEKLÄ°YORUZ: Bölgede bir oldu bittiyle demografik yapının deÄŸiÅŸmesi, yüzyıllardır orada meskun olan insanların yerlerinden edilmesi kabul edeceÄŸimiz bir ÅŸey deÄŸil. Diplomatik kanalları kullanarak bunu sürekli vurguluyoruz. Ama bölgeden gelecek herhangi bir tehdidin en hızlı ÅŸekilde bertaraf edilmesi için, Türkiye’nin tahammül edemeyeceÄŸi durumlar olduÄŸunda müdahale edebilmek için bu hazırlığın yapılması kaçınılmaz. Arzumuz bütün problemlerin diplomatik kanallarla çözülmesi. Irak’la da bu konudaki temasları doÄŸrudan yürütmenin çabası içindeyiz. Merkezi hükümet ve bölgesel yönetimle. Ä°stiyoruz ki Irak’tan Türkiye’ye tehdit oluÅŸmasın, tehditler de kalıcı olarak bertaraf edilsin. Musul’un demografik yapısını deÄŸiÅŸtirecek hamleler kırmızı çizgimizdir. Telafer konusu çok kritik. Oradaki geliÅŸmelere kayıtsız kalmamız beklenmemeli. Diplomatik kanalları kullanarak tehlikeleri ÅŸimdiden ortaya koyup yanlış adım atılmasını engellemeye çalışıyoruz. Telafer’i savunmak için Åžii girmesin deme hakkımız yok. Åžii Türkmen de, Sünni Türkmen de gelsin. Mücadeleyi verin, biz de desteÄŸi verelim. ABD’ye de bütün bunları detaylarıyla, söyledik. 
ÖNCELÄ°K DÄ°PLOMASÄ°: Bu yığınağın yapılması, askerin mutlaka kullanılacağı anlamına gelmiyor. Öncelik diplomasinin sonuna kadar kullanılması. Bu kırmızı çizgiler aşılırsa o zaman Türkiye gereÄŸini yapmakta tereddüt etmez. Ama Irak komÅŸumuz. Bugünler gelip geçecek ve bu bölgede yaÅŸamaya devam edeceÄŸiz. Diplomatik kanalların sonuna kadar açık kalması bizim için önemli. Sonuçta biz burada baÅŸbaÅŸa kalacağız. ABD çekip gidecek. SaÄŸduyuyu korumak zorundayız, bunu Irak’tan da bekliyoruz. Sert gücümüz elbette masada olacak. Kırmızı çizgileri aşılırsa Türkiye gerekeni yapar. Fırat Kalkanı’na baÅŸlayana kadar Türkiye’yi kimse nihai kararda dikkate almıyordu ama ÅŸimdi  durum farklı.
RUSYA DENGESÄ°NÄ° GÖZETÄ°YORUZ: Åžu anda bin  400 kilometrekareden fazla bir alan ÖSO tarafından kontrol altına alındı. Harekatın genel gidiÅŸatı iyi. Sadece ÅŸu sorunumuz var. PYD, kantonları birleÅŸtirmek için batıdan Bab’a doÄŸru bir hamle yaptı, Türkiye de çok sert karşılık verdi, bombardımanda epey bir zayiat verdi PYD. Rusya’nın da içinde olduÄŸu dengeleri gözeterek hareket ediyoruz.  Genelkurmay BaÅŸkanımız Rusya’ya gitti. Bu konuları görüşüyorlar. Hedef, CumhurbaÅŸkanı’mızın 45’e 90 dediÄŸi alanın tamamen kontrol altına alınması ve buradan tehdidin tekrar oluÅŸmaması. Bu çalışma sürüyor. Bir baÅŸka hedef de PYD’nin böyle bir koridoru oluÅŸ tur masını engellemek. Åžu anda bizim askerin girmesine ihtiyaç yok. ÖSO her geçen gün gücünü artırıyor.
PYD ÇIKTI MI BAKIYORUZ: Menbic konusunda ABD BaÅŸkanı CumhurbaÅŸkanı’mıza, BaÅŸkan Yardımcısı CumhurbaÅŸkanı ve BaÅŸbakanımıza, ABD Savunma Bakanı da son 3 görüşmemizde bana söz verdi, PYD çıkacak diye. Dün akÅŸam (önceki akÅŸam) PYD çıktı diye açıklama yapıldı ABD’den. Buna bakacağız, sahada doÄŸrulaması yapılıyor. ABD, Rakka operasyonunda Türkiye’yi istiyor ama zaman darlığını gerekçe göstererek Suriye Demokratik  Güçleri’nin de bulunması gerektiÄŸini söylüyor. Biz bu isim dahi olsa YPG’nin harekata katılmasını istemiyoruz. Son görüşmemde  ABD Savunma Bakanı Carter’a da ifade ettim. Biz size gerekli kuvveti hazırlarız. Yeter ki ABD; PYD’yi kullanmayacağız desin. Musul operasyonunda kara operasyonlarında da biz hazırız diye söylüyoruz. Biraz daha diplomatik kanallarda çalışılması lazım.

‘FETÖ yapılanması kesinlikle sistemdeki zaafın sonucudur’

HÃœKÃœMETÄ° SUÇLAMAK KOLAYCILIK: Darbe komisyonuna gelen eski komutanların “Biz uyardık ama gereken yapılmadı” ÅŸeklinde özetlenebilecek açıklamaları var. Bu süreçte görev alan kimsenin, “Ben her ÅŸeyi mükemmel yaptım da benim dışımdakilerden dolayı oldu” deme hakkı yok. Bu hepimizin kabul etmesi gereken gerçek. En önemli zaaf sistemik zaaftır. TSK için diyorum. FETÖ yapılanmasının bu kadar üst noktalara gelmesi kesinlikle sistemdeki zaafın sonucu. Askeri okulları ele geçirmiÅŸ adamlar. Hangi baÅŸbakan ya da cumhurbaÅŸkanı bunu bilip de “dokunmayın” diyecek? Bakın mesela,  2000-2007 yılları arasında askeri lise sınavına giren öğrencilerin neredeyse dörtte birinin orta-1 kaydı Türkiye’de yok.  O seneyi yurt dışında okumuÅŸlar.  Böyle bir vahim durumu hükümet mi görecek? Sen anasının  başörtüsüne kadar bakıyorsun da ortaokul  kaydını  neden istemiyorsun?  Orada o kadar FETÖ’cü öğretmen yapılanıyor da BaÅŸbakan mı elini tutuyor?  Mülakat komisyonunu hükümet mi kuruyor?  Kimse kendini azade tutup, sorumluluÄŸu baÅŸkasına atmasın.  Olayı hükümete fatura etmek kolaycılık.
HARP OKULLARINA ALIM SÃœRECÄ° BAÅžLADI: Hava Harp Okulu’nun ara sınıflarına öğrenci alma ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Son çıkan KHK’da da Deniz ve Kara harp okullarına da ara sınıflardan öğrenci almanın önü açıldı. Hazırlıklar yapılıyor. Öğretmenlere yönelik ciddi deÄŸerlendirme yapılıyor. Yapının en çok çöktüğü yerlerden birisi de askeri okullar. Oradaki deÄŸerlendirmeden sonra hazır olan okulları hemen açacağız. 2017’de kesin alım olacak, ÅŸimdi ara sınıflar için mülakatlar yapılıyor. Åžubat başında Hava Harp Okulu öğrencilerieÄŸitime baÅŸlayacak. Deniz ve Kara için de hazırlık yapıyoruz. YetiÅŸtirilebileceÄŸi kanaati olursa ara sınıftan öğrenci alınacak. 
PÄ°LOT EKSİĞİ ZAFÄ°YET NOKTASINDA DEĞİL: Orduda ciddi bir personel açığı, bir zafiyet olduÄŸu algısı yaratılıyor ama bu doÄŸru deÄŸil. Bir yandan  Fırat Kalkanı yürüyor, diÄŸer taraftan terörle mücadelede. Bunlar kimle yapılıyor? Türk askeri yok da ithal asker mi getirdik? Åžu anda Türk askeri olarak daha güçlüyüz. İçimizden birilerinin bu hainlerle irtibatlı olduÄŸu endiÅŸesi yok, bu daha büyük güç. Hava Kuvvetleri’nde de, genelde de harekat noktasında  Ã¶nemli personel açığı yok. Pilotlar konusunda, acil durumda yetecek pilot var ama standartların altındayız. Türkiye’nin savaÅŸ pilotu kalmadığı iddiası yanlış. Bunun dünyada bir standartı var. Åžu anda uçak başına 0.8 seviyesindeyiz ama acil durumda 0.8 de yeter. Orada çok sorun yok. Ama sonuçta 1.5 - 2 aralığı olan standarta getirmek zorundayız. Mesela daha dün imzaladım, 12 pilotumuz,sivilden geri döndü.

Etimesgut’a ay-yıldız modeli



PENTAGON DEĞİL AY - YILDIZ: Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Karargahı ve kuvvet komutanlıklarının karargahları ÅŸehrin merkezinden taşınacak. Etimesgut’ta yeri belirledik. Zırhlı Birlikler arazisinde. Ay-yıldız ÅŸeklinde yeni bina yapılacak. Proje tamamlanma aÅŸamasında. Önce Milli Savunma Bakanlığı taşınacak, ardından da Genelkurmay ve kuvvet komutanlıkları. Tahmin ediyorum bakanlık 2019’da taşınır. Sonrası için de arkadaÅŸlar çalışmalara baÅŸladı. Orada nükleer taarruz da dahi görev yapacak bir harekat birimi oluÅŸturulacak. 
Ä°HA’LAR TEK MERKEZDEN YÖNETÄ°LECEK: Farklı kurumların Ä°nsansız Hava Araçları var. Kara Kuvvetleri, jandarma, emniyet gibi. Bu kurumlar terörle mücadele yaparken Ä°HA’ların koordinasyonunda bazı sorunlar çıkabiliyor. Bizde gözcü var Heron, Bayraktar var, Karayel var, Anka var. Sadece Bayraktar silahlı. Bir de insanlı keÅŸif uçağı var. Önümüzdeki sürecin hassasiyeti nedeniyle karar aldık. 1 buçuk aylık Ã§alışmayı tamamladık. Ankara’da Ä°HA’ları kordinasyon merkezini kuruyoruz. ABD’nin Afganistan’da Ä°HA’sı var. Belli bir yüksekliÄŸe çıkınca Nevada’dan kontrol ediliyor. Böyle de olabilir, yerelden de kontrol edilebilir. Hedefimiz merkezden koordinasyonu saÄŸlamak. Çok daha verimli bir çalışma olacak ve nerede hangi Ä°HA olacak göreceÄŸiz. 
Ä°LK F-35 2018’DE: Türkiye bu yeni nesil savaÅŸ uçağı projesinin ortaklarından. Her ülke üretimine de katkı  yapıyor, sipariÅŸ de veriyor. Türkiye daha önce 6 uçak sipariÅŸ etmiÅŸti. Åžimdi toplamda 24 adet daha sipariÅŸ edeceÄŸiz. Yani 30 olacak. Türkiye için üretilen ilk F-35 ÅŸu anda bantta. Ä°lk teslim 2018. Fiyat avantajımız da var. Fiyat düşerse faydalanacağız ama artarsa etkilenmeyeceÄŸiz

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.